Go Puhkus Go Blogi Go Elamus Go Pood Go Incoming

Ushuaia – linn maailma serva peal

25. detsember 2017
Ushuaia on tõesti eriline linn. Kui Tallinnas on tuulelippudeks kuked, siis siin on vaalad. Kui Tartus on suudlevad tudengid, siis siin on suudlevad meremehed. Juba need detailid näitavad, et asi pole harilik. On paar asja veel, mida Ushuaias peale meremeestega suudlemise ja vaalade vaatamise kindlasti peaks tegema.

Kümmekond kilomeetrit linnast eemal asub Tulemaa rahvuspark, mille 63 000 hektaril on tohutul hulgal maailma serva pealset loodust – metsa, mägesid, rannikut. See, kuidas kivised kaldad jooksevad külma merre, kuidas metsad on tuulte ees kaardunud, kuidas mägijõed kihutavad läbi orgude, on tõesti vaatamist väärt.

Oskuslikult on lisatud detaile – maailma lõunapoolseim postkontor, maailma lõunapoolseim kohvik jms. Arusaadavalt turistlik, aga ikkagi omamoodi armas atmosfäär.

Rahvusparki sõitsime me kitsarööpmelise raudteega, mis ehitati siia selleks, et Ushuaiasse toodud vangid (keda tipphetkedel oli ca 600), saaks sõita metsa- ja kiviraiumistöödele. Sellest kurvast raudteest on tänaseks saanud lõbus turismiatraktsioon.

Kõik, kes vähegi merd ja merenduslugu armastavad, võiks ära käia Ushuaia meremuuseumis. Siit saab suurepärase ülevaate piirkonna mereelust. Ja seda juba enne eurooplaste saabumist, siis, kui maa peremehed olid yamana indiaanlased, kes oma kitsastes paatides mööda Tulemaa kanaleid navigeerisid. Siis tulid Francis Drake (u 1540-1596), Robert FitzRoy (1805-1865), tulid misjonärid, vaalakütid, kullapesijad, õnneotsijad, turistid. Kõik nad on jätnud siia põnevaid jälgi, mida ses muuseumis uurida saab. Indiaanlasete jäljed on praktiliselt kõik kadunud. Mõni pilt muuseumis, mõni graffiti majaseinal, mis mõjub tohutu poliitilise manifestatsioonina. Kõik, kogu lugu.

 

Ushuaia aasta keskmine temperatuur on veidi üle 5 kraadi. Suvel ei ületa 10 kraadi ja talvel naljalt alla nulli ei lähe. Enamvähem kogu aeg on külm ja niiske, soe aastaaeg puudub. Siin meres naljalt ei ujuta. Keegu ei uju siin mõnu pärast, keegi ei uju siin selleks, et näida kangelasliku talisuplejana. Ushuaia on selline neutraalne piiripealne ala, kus ei saa suure maadeavastajana silma paista, aga pole ka mõtet niisama tühisusse kaduda.

Tulemaal lõpeb ka kogu Põhja- ja Lõuna-Ameerikat läbiv Pan Ameerika maantee. Prudhoe laheni Alaskal on siit maad 17 848 kilomeetrit. Kusagil seal põhja pool peaksid elama ka jõuluvanad. Nii et neil on ilmselgelt väga pikk maa, et Arktikast Antarktikasse tulla. Aga vähemalt üks habemik jõudis täna ka Ushuaiasse. Tõi Jaan Joonatanile kingiks Minecrafti lego. See olevat ühe Antarktika jõuluvana kohta väga kõva sõna.

LOE KÕIKI ANTARKTIKA LIVE-BLOGI LUGUSID »

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Värsked podcastid

Kuuba reisile viib Keiu Virro

23. oktoober 2024

Tere tulemast maailma koduseimasse lennujaama!

25. september 2024
Lennujaamas leidub meelepäraseid ajaveetmis võimalusi igale maitsele – 13 söögikohta, 9 poodi sh apteek, raamatu- ja digipood, valuutavahetus, spetsiaalsed alad…
Kõik podcastid