Go Puhkus Go Blogi Go Elamus Go Pood Go Incoming

Kagu-Aasia blogi | Päev 2

10. veebruar 2023

Kui sul on infot teadmata kadunud Jim Thompsoni kohta, siis anna sellest teada hädaabinumbril 112.

Kodanik Jimi tundemärgid on: ameeriklane, arhitekt, pensionile jäänud armeeohvitser, salateenistuse agent, siidikaupmees ning kirglik Aasia kunsti koguja.

Jim Thompson oli tuntud Ameerika siidikaupmees, kes elas ja töötas Tais aastatel 1945–1967. Sellel ajal oli ta kuulsaim välismaalane sellel kuumal maal ja siiani süüdistatakse ainuisikuliselt teda Tai siiditööstuse käima tõmbamises. Thompsoni kadumine 1967. aasta märtsis tekitas suurt hämmastust nii tailastes kui kõikides, kelledele meeldib hämmastunud olla.

Lugu oli nii, et härra Thompson astus Malaisias ühest majast välja, et jalutama minna ja tagasi enam ei tulnud. Vot kus lops. Põhjaliku otsimise tulemusel ei leitud temast ei mingeid jälgi ega märke, mis viitaksid kadumise põhjusele.

Tema disainitud siidist tooted müüvad endiselt ülihästi ja tahtsin isegi oma kallimale Taimaalt kingitust tuua, aga siis vaatasin kogemata disainertoote hinnalipikut. Võib olla mees sellepärast kadus, et tal oli häbi selliste hindade pärast.

Meie käisime Thompsonit otsimas tema ilusast majamuuseumist Bangkokis, kuid vaatamata sellele, et kiikasime nii voodi alla, kui ka ilma peata Buddha kuju taha – karismaatiline ameeriklane jäi leidmata.

Selle asemel leidsime jänesekujulise portselanist ööpoti, mis näitas ilmekalt, kui raske oli rikka valge inimese elu kuuekümnendatel Bangkoki linnas.

Kohe varsti sai kõnnitud edasi, mööda kanalite ääri, otsides keset päeva suuri sisalikke taga. Sest et Bangkokki saabudes peab ju kohe jooksma mööda räpase veega täidetud ja puidust lobudikkude poolt ääristatud kanaleid, et leida sealt lebamas miniatuursele dinosaurusele sarnanev roomaja – inglise keeles Asian Water Monitor, eesti keeles… ei teagi.

Vikipeediast pikka sisalike nimekirja vaadates sellist elukat sealt ei leidnud. Küll aga sattusin peale sellisele ussilisele, kelle nimi on “vaidlusrästik”. Huvitav, kuidas temaga kohtumine välja näeks? Kas ta hakkaks kohe seletama, et maailm on lapik ja tahaks sellel teemal tuliselt vaielda?

Neid Aasia vesisisalikke leiab Bangkokist palju.  Nad on küllaltki suured roomajad, kes võivad kasvada isegi kahemeetriseks. Jube küll. Samas – nad ei ründa inimest. Nad söövad kalu ja väikseid loomi ning nad mängivad ökosüsteemis rolli, kontrollides mitte tailasi vaid väiksemate Tai loomade populatsioone.

Neid nimetatakse Tais ka “urban dinosaursteks”. Mõnikord ronivad nad poodi ja üritavad endale letilt midagi maitsvat võtta, mis pole ei kala ega väike loom. See on naljakas. Tavaliselt tuleb siis mõni julge tai mees ja tirib looma sabapidi poest välja. Kõik ahhetavad – kaasa arvatud loom ise.

Lisaks sellele, et nad poes käivad, on Aasia vesisisalikel (leppisime kokku, et kutsume neid nii, kuni keegi targem mind parandab, eks?) ka kultuuriline tähendus. Tais nähakse nendes jõu ja võimu sümbolit ning neid poevargaid esitletakse tihti kunstis ja kirjanduses.

Pärast jalutuskäiku otsustasime kanaleid mööda kihutada kiirpaadiga. See tegevus sisaldab endas ülitõsise näoga meest, piklikku puidust paati ja mootorimüra, mis meenutab hommikul liiga vara üles äratatud deemoni porinat. See oli samuti omaette elamus – sai jõevett näkku. Aga oli ka huvitav – kanaleid mööda paadiga liikudes näeb teistsugust Bangkokki, kui linnas ringi trampides.

Õhtu tuli ootamatult, kohe pärast paari templi külastamist.  Hilisõhtune matk huvitavasse Bangkoki rajooni – maailmakuulsasse hiinalinna. Teistsugune õhtusöök ootas meid just seal (see oli hiinlaste poolt valmistatud – kas see oli ette arvatav?). Hästi palju inimesi ja melu, aga väga kaua seda kompotti nautida ei saanud: pidi ennast ette valmistama Põhja-Taisse lendamiseks. Seal ootavad meid nüüd maasturid, mägihõimud, tohutud koopad, kanjonid ning Jens Paradiisisaarelt. Teate Jensi? Ei tea? Kui mulle meelde tuleb, siis ma varsti räägin, kes ta on.

Aga kõige suurem probleem hetkel seisneb selles, et üks meie reisiseltskonnast otsustas eile veganiks hakata. Peame grupiga salajasi koosolekuid, mida sellises uudses ja ootamatult – nagu välk selgest taevast -, olukorras ette võtta, kuid oleme kindlad, et suudame lõppkokkuvõttes inimest siiski aidata.

Rene Satsi

PS Just praegu saad osta Kagu-Aasia reisi 100 € inimese kohta soodsamalt! Touresti erihind kehtib kuni 13.02.2023

Uuri siit >>

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Värsked podcastid

Kuuba reisile viib Keiu Virro

23. oktoober 2024

Tere tulemast maailma koduseimasse lennujaama!

25. september 2024
Lennujaamas leidub meelepäraseid ajaveetmis võimalusi igale maitsele – 13 söögikohta, 9 poodi sh apteek, raamatu- ja digipood, valuutavahetus, spetsiaalsed alad…
Kõik podcastid