Go Puhkus Go Blogi Go Elamus Go Pood Go Incoming

GO Reisiajakiri ilmub 6 korda aastas. Aastatellimus maksab 18 €.

TELLI GO REISIAJAKIRI!
GO Reisiajakiri 101

Namiibia kuuel eri moel

Timo Tamm
10. august 2023

Priit Kuusk ehk Wend tutvustab üht erilist paika, kuhu ta ikka ja jälle tagasi läheks. Selleks on Namiibia.

Mulle meeldib käia kohtades, kus tunnen ennast hästi. Ikka uuesti ja uuesti. Aja jooksul on mõned sellised paigad välja kujunenud ning aja jooksul need ka muutuvad, kuid on mõned, kuhu kisub ikka ja jälle tagasi. Need on praegu Georgia ehk Sakartvelo (nõukapäraselt Gruusia), Boliivia, Etioopia ja Namiibia.1

„Ma just saabusin Namiibiast, te ei ole Namiibias käinud?“ parafraseerides üht papagoid...

Aga ma soovitan soojalt ja püüan ka selgitada, miks.

Alustame sellest, et sinna on lihtne kohale saada. Tõsi, riik on kaugel, ikkagi Aafrika lõunaosas, aga kohale saab ka ühe vahemaandumisega ja ajavahe on pelk üks tund. Mis tähendab maksimaalselt üht pisut kehvemini magatud ööd. Viisa tegemine on valutum. Tüütu küll, aga tehtav. Vaata https://reisitargalt.vm.ee/riigid/namiibia/.

Teiseks – Namiibias asjad toimivad ja kellaajad-kokkulepped peavad. Lühiajalise Saksa kolooniana on Ornung huvitaval kombel täies elujõus (mõjutused menüüs ja linnapildis sinna juurde).

Ja kolmandaks – seal on, mida teha, näha ja kogeda. Ainult planeeri natuke ja varu aega kohapeal viibimiseks, sest vahemaad on suured, samas nende läbimine on meeldiv ja põnev kogemus.2

 

Namiibiat saab avastada eri viisidel

Mina olen käinud Namiibias nüüd juba kuus korda. Sõpradega, perega ja eri gruppidega. Olen ise kõike algusest lõpuni planeerinud ja olen olnud ka grupijuht, kelle eest on kõik korda aetud. Võimalusi selle fantastilise riigi avastamiseks on palju. Kõik sõltub ajakavast, plaanist ja rahakotist.

Esimene kord oli 2014. aastal sarja „Ehh, uhhuduur“ raames. Sõitsime viiekesi ratastel risti läbi riigi Botswanast Atlandi rannikule Swakopmundi (unustamatu reis ja sõprussuhted, mis kestavad tänaseni). Vaadake Jupiterist järele, kui huvi, neljas hooaeg sisaldab neid saateid. 

Siis lubasin, et viin ka pere Namiibiasse. Kaks aastat hiljem täitsin lubaduse. Rendiauto, viis inimest ja 20 päeva. 4500 kilomeetrit, palju telkimist ja ise söögi tegemist, mis on Namiibias väga hästi korraldatud. Unustamatu...

Ja nii see läks. Seiklusturismifirma tahtis Fish River Canyoni matka – tegime. Sõbrad tahtsid minna – läksime. Brandbergi mägi – tehtud...

 

Praktilised soovitused

Autorendi võimalusi on kümneid, aga budget-reisi jaoks soovitan ka tavalist linnadžiipi, mida saab rentida näiteks odavfirma rentalcars.com-i kaudu (20 päeva ca 1300 eurot ja sealt ülespoole). Teed on mõistlikult head ja kui juht on hoolas, mitte nagu mina, siis ei juhtu midagi. Samas peab arvestama, et juhul, kui varurehv on vaja alla panna, siis peab kohe esimeses asustatud kohas uue rehvi asemele ostma ja vana võimaluse korral ka ära parandama (kui on, mida parandada!).

Teine soovitus on namibiacarrental.net, korduvalt järele proovitud, usaldusväärne ja mõistliku hinna-kvaliteedi suhtega. On erinevad sõidukid kuni juhiga väikebussideni välja. Viimane on mõistlik siis, kui lähed sõpruskonna või grupiga.

NB! Kui oled ise juht, siis PEAD igas kohas, kus võimalik, paagi kütust täis laskma!

Kui lähed natuke metsikult, siis oma telgid, magamiskotid ja muu kaasa. Windhoeki supermarketis tuleb kindlasti lisaks toidule osta ka külmakast, pann, pott, priimus jms. Grillsütt ja muud saab ka kämpingutest. Kui lähed mõnda rahvusparki, siis pead seal ennast registreerima. Need on Etosha, Ai-Ais ehk Fish River Canyoni finiš, Brandbergi mägi jms. Vaata NWR ehk Namibia Wildlife Resort https://www.nwr.com.na/.

 

Kuhu minna? Kohasoovitused

Windhoek – Namiibia pealinn, madalasustusega linn, kus elab ca 400 000 – 500 000 elanikku. Ilma autota on vahemaad pikad. Parim restoran on Blue Sardinia Olive. Peatänavalt (Independence Avenue) saab leida mitmesuguseid poode ja ühe väikese turu himba naistega.

Etosha – kui oled korra käinud, ei lähe enam kunagi loomaaeda.

Uis – Brandberg Rest Camp, mille omanik Basil näeb välja nagu lõvi. 

Brandbergi mägi, püha koht – matk sel mäel oli kehaväline kogemus, mis tekitas tunde, et oleme ainsad inimesed kogu tsivilisatsioonis. Loodus, leopardi värske sitt joogikohas, sajad kaljujoonised ja kaljud uhutud veesilmadega.

Damaraland – Dancing White Lady, kaljujoonis, head giidid, ilus jalutuskäik.

Skeleton Coast (Luukererannik) – ebareaalne maastik. Kui juba oled niikaugele jõudnud, tasub ära käia.

Swakopmund – ahh... Austrid ja muud mereannid Fish Deli nimelises väikses kohakeses Sam Nujoma tänaval, mis on ühtlasi ka peatänav. Stiilne Stretchi maopark paralleeltänaval, mis on kohustuslik külastamine. Pikad jalutuskäigud sombuses ookeaniudus... Sky diving, ocean safari, Walvis Bay jne.

Solitaire – teel Swakopist Sossuswleisse või vastupidi, aga igati väärt koht lõunapausiks. Nagu nad ise ütlevad: „Best apple pie in the world!“ Lisaksin siia juurde, et lihapirukas on seal samuti jumalik.

Sossuswlei – igav liiv ja tühi väli... Aga kvadriljon korda suurem. Peamine koht, kus inimesed ahhetavad... Fotograafide unistus, kuna Aafrika värvid, mis hommikuti ja õhtuti nii erilised, on just seal kõige ilusamalt silmapiirile joonistatud. Soovitan peatuda kohas nimega Agama Lodge. Kõrgklassi tunne garanteeritud.

Aus/Lüderitz – vaat see on selline, nagu öeldakse, valikuline võimalus. Aus on sõlmjaam, Lüderitz jääb teelt Ai-Aisi läände 125 kilomeetrit. Aga Lüderitzis serveeriti austrite kõrvale valget külma veini klaasis ja kuhjaga! Saate aru? Kuhjaga! Ahjaa... Ma polegi ju maininud, et Namiibia austrid on minu hinnangul (ja mitte ainult minu) maailma parimad. Ise kasvatavad, medium-suuruses ja lihtsalt ii-mee-lii-seed! Ja linn ise on nagu Saksa postkaart maailma serval.

Ai-Ais – kuurort-resort. Kanjonimatka lõpp-punkt! Külm õlu pärast viiepäevast matka on seal jumalik.

Keetmanshoop – seal lähedal on üks kummaline koht nimega Giants playground. Seda peab tõesti oma silmaga nägema. See tekitab peas väikest viisi lühise.

Ja siis jõuad tagasi väiksesse pealinna ja teel lennujaama mõtled, kas see tõesti kõik on päris.

Jah, on! Usu mind!

***

Näited perereisidest

Perereis/Grupireis
ca 20 päeva

Kava – pealinnast põhja poole, siis läände, rannikult alla lõunasse, siis kagusse/itta ja lõpuks tagasi põhja poole pealinna.

Windhoek (1 öö)3  Etosha rahvuspark (2 ööd) –  Damaraland ehk Uis ja ümbruskond (2 ööd) – Skeleton Coast ehk Luukererannik (1 öö) – Swakopmund (3 ööd) – Sossusvlei (2 ööd) – Aus/Lüderitz (2 ööd) – Ai-ais (2 ööd) – Keetmanshoop (1 öö) – Windhoek (1 öö). 

Kokku 17 ööd, mis annab võimaluse rahulikult võtta, eriti kui ei ole tehtud liiga palju broneeringuid. Veel kord – kämpingukohti on väga palju. 

Perereis/Grupireis mägimatkaga
ca 12 päeva

Kava – pealinnast põhja poole, siis läände, rannikult alla lõuna poole ja siis läände tagasi pealinna. 

Windhoek (1 öö) – Etosha rahvuspark (2 ööd) – Uis ja Brandbergi mägimatk (kokku 5 ööd) – Swakopmund (2 ööd) – Sossusvlei (2 ööd) – Windhoek (1 öö).

Perereis/Grupireis matkaga
ca 12 päeva

Kava – pealinnast lõunasse, siis läände, sealt rannikule ja tagasi ida poole pealinna.

Windhoek (1–2 ööd) – Ai-Ais (1 öö) – Fish River Canyoni matk (4 ööd) – Sossusvlei (1–2 ööd) – Swakopmund (2 ööd)

Nagu näete, siis kõik nimetatud variandid on paraja kappamisega kirja pandud. Aga ei pea ju alati kiirustama. See, mis kirja panin, on pelgalt miinimum. Ja Bwabwata rahvuspargist unistan ma endiselt...

___

1 Euroopa riigid on eraldi kategoorias.

2 Riigi pindala on 824 292 km2 ja elanike arv 2,5 miljonit, mis teeb sellest maailma ühe väikseima rahvastikutihedusega riigi.

3 Seal linnas pole suurt midagi teha niikuinii.

 

Tekst: Priit Kuusk
Foto: erakogu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Viimati blogis

Reisitrendid kosmoseturismist mängukohvrini

24. september 2024
KOSMOSETURISM Tahtsid juba lapsena kosmonaudiks saada? Sind erutavad märksõnad nagu kosmoseturism ja 0-gravitatsioon? See kõik ei pea unistuseks jääma –…

Finnair valiti 14. korda Põhja-Euroopa parimaks lennufirmaks

27. juuni 2024
"Oleme uhked selle auhinna üle, mis on tunnistuseks Finnairi meeskonna töökusest ja pühendumusest. Me püüame iga päev tagada klientidele kõige…
Kõik postitused