Go Puhkus Go Blogi Go Elamus Go Pood Go Incoming

GO Reisiajakiri ilmub 6 korda aastas. Aastatellimus maksab 18 €.

TELLI GO REISIAJAKIRI!
GO Reisiajakiri Hiiumaa 2023

Ioannis Basdanis ja Diana: „Söögitegemine on hobi, mitte äri.“

Tekst: Rene Satsi, foto: Justyna Seniuta
11. aprill 2023

Suu täis ei ole ilus kirjutada, aga mis teha. Mu suumulk on nimelt ülimaitsvat Kreeka kebabi (gyros) täis. Olen külas Ioannis Basdanisel ja Dianal.

 

Otsime Hiiumaal mõnevõrra eksootilisemaid söögikohti. Protsessi käigus kirjutab kohaliku kreeklase Ioannis Basdanise abikaasa Diana meile ja lubab, et nende pererestorani külla oleme heal meelel oodatud, aga oleks tore, kui enne loeme, mis Basdanise kohta kirjutatud on. „Ta on kõik juba ära rääkinud, mis seal ikka veel jutustada,“ arvab Diana.

Pisikesse restorani astume õhtupimeduses. Väga tore, et Hiiumaal ikka toidu­eksootikat ka on, mitte ei pea kogu aeg ainult kaerahelbeputru sööma! Autentset Tai kööki saab maitsta – ja lasta ennast tšilli poolt kõrvetada –, Käina restoranis Kao Thai. Kui tuleb hirmus eheda Itaalia pitsa või pasta isu, siis palun väga: toimekas itaallane Michele Parrucci hoolitseb selle eest, et sa tema Mamma Mia restoranist pettunult ei lahkuks.

Kreeka toidu eest Hiiumaal kannab hoolt aga Ioannis, kes ilmub köögist, barett uljalt viltu peas, ees põll: „Mida sööte? Meil on lai menüü!“ Temast õhkub kreekalikku elavust ja külalislahkust. Tekib õige kodurestorani tunne.

Uurime: „Kas Eestis elamine on kreeklase iseloomu ka muutnud?” „Tegelikult küll…“ arutleb mees. „Meil Kreekas meeldib lärmakas olla. Võetakse õhtuti napsu ja kui keegi kellelegi midagi selgitab, tehakse seda… elavalt.“ Ta jätkab pärast lühikest pausi: „Aga nüüd, kui olin hiljuti Kreekas praami peal, hakkasin oigama, sest minu kõrval istuv perekond oli nii lärmakas! Nii lärmakas! Muidugi: nad olid kreeklased ju…“

„Eestlased on vaiksemad? Kas midagi veel eestlaste juures silma hakkab?“ pärin Ioanniselt.

„No näiteks meie sõbrad ütlevad, et tulevad meile millalgi külla. Millal?! Millisel päeval?!“ Ioannis lööb peopesadega vastu letti nii, et kõik võpatavad. „Mina tahan teada, mis kell ja millal neid oodata!“ Ta kohendab mütsi. „See on vist Eestile omane, et ei küsita lisaküsimusi? Minu naine ei taha ka kedagi tüüdata! (Diana naeratab malbelt.) Mina küll küsiks! Mina tahan aru saada!“

Tunni jooksul möödub Ambrosia kohviku eest vaid üks inimene. Siinkirjutaja on kindel, et see on Aivar Viidik, kuid pead ei anna.

Kas tänane inimeste vähesus peegeldab ka talvist Hiiumaa äriolukorda? „No eks ikka,“ selgitab Diana, kuid kiidab siiski, et kinni nad oma toidukohta külmaga ei pane. Ikka leidub näljaseid! Kasvõi natukene. „Aga kuidas suvel on?“ pärime, vastust ette teades. „Suvel on… hullumaja!“ hüüatab Ioannis ja vehib sinna juurde kreeklaslikult kätega.

Suve ajal avatakse ka söögikoha grill, mida talvel pole mõtet lahti hoida, ning see tõmbavat rahvast ligi nagu nõiaväel. Talve vaikuse üle Ioannis väga ei kurda, sest toidu tegemine ja kohvikupidamine on tema jaoks rohkem hobi kui äri. Väga tore hobi, peame nentima, pärast kõhu täissöömist.

Ioannis võtab nüüd seinalt buzuki ja plõnnib mõned soojemad Kreeka viisid siia talvisesse Eestisse. „Suvel tulete meile külla, grillime värsket kala ja joome tsípouro’t nii, et maa on must!” lubab Ioannis ja meie vannume, et tuleme, kuid ei täpsusta, et millisel suvel ja mis kell.

Viimati blogis

Avastus kaugel planeedil: kas seal võib olla elu?

17. aprill 2025
K2-18 b on eriline planeet, mida kutsutakse "hüdrokeaanilseks maailmaks". See tähendab, et arvatavasti on seal ookean ja atmosfäär, mis on…

Ära kunagi anna alla!

17. aprill 2025
Lugu ilmus GO Reisiajakirjas 8. juuni 2018 See polnud väga ammu aega tagasi, kui David Eubanki nimeline ameeriklane enam-vähem kõikide…
Kõik postitused