„Kas tohime eesti keeles rääkida?“ „Võib muidugi, aga palun aeglaselt,“ naeratab Kärdlas Mamma Mia nimelist restorani pidav itaallane Michele Parrucci.
Kuidas Hiiumaale satuti?
Michele saabus Eestisse 11 aastat tagasi, vabatahtlikuna. Kõigepealt ajas ta asju Tallinnas, kuid usinale mehele jäi seal tegevust väheks ning Michele nõutas tööd juurde.
Teotahteline noormees suunati Hiiumaale itaalia keele tunde andma. „See oli minu esimene kontakt saarega,“ teatab mees. Tuleb välja, et see oli ka esimene kokkupuude oma tulevase kaasaga, kellega koos on õnnelikul paaril nüüdseks neli last.
Keerulised ajad
Pärast itaalia keele kursuse lõppemist ei kiirustanud Michele Itaaliasse tagasi, vaid leidis end hoopis Tartust. Hiiumaalt leitud neiuga sündis esimene pisike.
Saarele siirduti ajutise lahenduse raames, et rendi pealt kokku hoida. „Tahtsin ka pruudi emaga kohtuda,“ muigab mees.
Hiiumaal esiti ainult lillepidu ei olnud. Keeruline oli võõrkeelsena tööd saada.
Oma restoran
Tekkis mõte avada oma koht. „Mõtlesin, et maksan ise endale palka, kui teised seda teha ei taha,“ naerab Michele. „Alguses oli meil perefirma, aga töökätest jäi väheks ning pidi inimesi juurde kutsuma.“
Kas Itaalia roogade valmistamiseks saarelt toorainet leiab?
Kasutan nii palju kui saan kohalikke tooteid, kuid üht-teist tuleb mandri pealt tuua.
Kas väikesel saarel on raske äri teha?
„Kui saad siinse sotsiaalse kanga osaks, siis on kerge. Loodan küll, et mind on aktsepteeritud,“ arvab Michele ja lisab: „Talviti on muidugi natukene raskem, kuna on vähem kliente. Aga ma olen zen inimene. Ma ei muretse palju.“
Hiiumaa on väike kommuun
Michele kirjeldab, kuidas ta läks koristusfirma kontorit otsima ning majast, kus kontor pidi asuma, öeldi talle, et ta võiks otsitava ettevõtja kohta hoopis oma naise käest küsida – saaks kiiremini. Selline avaldus pani itaallase üllatuma.
„Koristusteenuse pakkujal on laps, kes on lasteaias, kus sinu naine on kasvataja,“ seletati talle. „Sain aru, et see siin on väike kommuun ja mina olen selle osa,“ on mees rõõmus.
Tagasi Itaaliasse ei kisu?
„Ma ei oleks Itaalias vist saavutanud seda, mida siin,“ mõtiskleb restoranipidaja. „Ja ma olen Eestis ära hellitatud. Te ei kujuta ette, kui kohutav bürokraatia Itaalias on! Mulle meeldib Hiiumaal väga, ma ei kavatse Itaaliasse tagasi minna. Lisaks ütlen alati „Kas jäta või kahekordista!“, mis tähendab seda, et ma kavatsen pea avada veel ühe restorani!“ on mees tuleviku suhtes helge.
Kas soovitaksid sõpradele-itaallastele Hiiumaale kolimist?
„Soovitaksin talv läbi saarel olla, enne kui hakata endale elamist ostma. Talv võib siin mõne jaoks raske olla,“ hoiatab Michele.
Selles numbris
- Michele Parrucci: „Ma olen zen inimene.“
- Ioannis Basdanis ja Diana: „Söögitegemine on hobi, mitte äri.“
- Hiiumaal ei jää keegi nälga
- Kaja Antons tõi Hiiumaa Köögi ja Pagari pildile tagasi
- Kärdla Lennujaam – 100 jalgpalliväljaku jagu tõhusust
- Riina Tamm: „Hiiumaa Haiglas on väga püsiv kollektiiv!“
- Hiiumaa spordikeskuse juht Martin Lauri: „Hiidlased on meie keskuse soojalt vastu võtnud!“
- Ain Tähiste: „Kevadel avame Hiiumaa merenduse ja kalanduse virtuaalse teejuhi.“
- Sander Kopli: „Hiiumaale elama tulla on väga hea mõte!“
- Taavi ja Birthe Liivandi: „Saatuse käpp on meie loos sees.“
- Ettevõtluskonsultant ja kalanaine
- Vaprad kalurid
- Olukorrast metsas
- Piret Eesmaa: „Hiiu Leht toimib kogukonna jõust!“
- Hiiumaa tuletornid – Tahkuna
- Nele Eller: „Leiame käsitöölise enam-vähem igale alale.“
- Jaak Adamson ja Hiiumaa legendid
- Enn Kunila, metseen selle sõna kõige paremas mõttes
- Edith Karlson: „Kulgen saarel looduse rütmis, kuulan ja vaatan.“
- Tõnu Õnnepalu: „Hiiumaa talvedes on midagi väga erilist.“
- Õie Laksberg: „Saunal jäägu sauna lõhn!“
- Hiidlasele on saun püha
- „Poole peega hiidlased“ Siim Nestor ja Raul Saaremets
- Rudolf Tobias ja Hiiumaa
- Hiiumaa randade mitu nägu
- Hiiumaa salapaigad
- UNESCO biosfääri programmiala
- Matkatee võlu
- Roheline sihtkoht
- Omal käel ümber Hiiumaa
- 5x3 soovitust
- GO Reisiajakiri – Hiiumaa 2023