Go Puhkus Go Blogi Go Elamus Go Pood Go Incoming

GO Reisiajakiri ilmub 6 korda aastas. Aastatellimus maksab 18 €.

TELLI GO REISIAJAKIRI!
GO Reisiajakiri Hiiumaa 2025

Henri Arras: „Ouk on lähim hiiukeelne sõna „meteoriidikraatrile“.“

Tekst: Jaano Martin Ots, foto: Kristel Peikel
1. märts 2025

Kui ühel puhkepäeva pärastlõunal Ouki destilleerimistehases ettevõtte eestvedajate Henri ja Viktoriga juttu räägime, astub sealsamas asuvasse stiilse baarina kujundatud maitsetuppa kahest autotäiest koosnev seltskond degustatsiooniüritusele.

 

„Meie lugu algas 455 miljonit aastat tagasi,“ kõlab ekskursiooni avalause. Viktor viib külalised destilleerimisseadmete juurde ning seejärel asutakse degusteerima. Maitsed heaks kiidetud, ostavad külalised mõned pudelid kaasa. 

„Maitsetuba on hästi käima läinud. Teeme siin tootetutvustusi ja degusteerimisi, enamasti koos vabrikutuuriga. Näitame, kuidas tehakse käsitööna maailmakuulsat jooki,“ selgitab Henri. 

Kui destilleerida, siis korralikult! 

Ouk Distillery asutajad Henri Arras ja Viktor Tammsaar on uushiidlased, kes on oma hiiu naiste kaudu nüüd lisaks ka hõimlased. Viktor on Hiiumaal elanud 34 aastat, Henri veetis lapsepõlvesuved Vormsil ning on poole kohaga hiidlane olnud kümmekond aastat. 

„Viis aastat tagasi suvel istusime siin meie terrassil ja jõudsime majandusteooria alustõdede kaudu järelduseni, et tuleb toota kõrgema lisandväärtusega asju. Hiiumaalt on võimalik kasvada ainult siis, kui teed midagi, mis on maailma tipptasemel konkurentsis. Seda mõtet oleme kandnud alates oma džinni sildist kuni toote sisu ja legendini,“ meenutab Henri. 

Viktori põhikompetents on ajalooliste tuulikute restaureerimine ja valmistamine. Ise naerab ta, et on ka kolmandat põlve destilleerija, esimest põlve seaduslikult. Kes teda teavad, on veendunud, et ta ei tee midagi üle jala või lohakalt. Tal on kindel autoriuhkus nii veskite ehitamisel kui ka džinni ajamisel. Nii tegid mehed džinni destilleerimise alustõed endale põhjalikult selgeks. Soetati arvutiga juhitavad iStilli destilleerimisseadmed ning käidi tehases kursustel. 

Ouk’i džinnimarkide väljatöötamisel tehti väga palju katsetusi, lõppvooru lubati 16 retsepti, mis kõik olid joodavad. Kolm võrdset jõudsid finaali, nende hulgast valiti välja retsept, milles oli kõige rohkem kraatrist ja selle ümbrusest korjatud taimi kasutatud. 

Eesti parim käsitöödžinn valmib Hiiumaal 

Kärdla sadamas tegutsevas Ouk Distillerys valmistatakse ametlikult Eesti parimaks tunnistatud džinni ja akvaviiti, mille oluliseks koostisosaks on seesama meteoriidiplahvatuse tagajärjel tekkinud arteesiavesi. Meteoriidikraatrilt on Ouk laenanud veel mitu detaili. Peale hiiukeelsele nime leidub vihjeid meteoriidile toodete kangustes ning kuldsele akvaviidile annab õige värvi ja maitse kraatrist pärit röstitud tammepuit. Ka maitsetaimede puhul eelistatakse kraatrist või selle servadelt korjatud ürte.

***

Ouk Distillery jookide võidetud auhinnad: 

Ouk Hiiumaa London Dry Gin – „Parim Eesti London Dry Gin 2024“ 

Ouk Hiiumaa Akvavit – kategooria „Parim Eesti jook 2024“ võitja kangete napsude kategoorias; 95 punkti ja rekordiline tulemus konkursil Falstaff Nordic Spirits, absolutely world class

Ouk Hiiumaa Navy Strength Gin – pronksmedal „Parim Eesti jook 2024“ ajaloolise džinni kategoorias

***

455 miljonit aastat tagasi tabas hiiglaslik meteoriit seda kohta, mille kõrval on praegu Kärdla linn. Tulenevalt planeedi pooluste asukohtade muutusest ning jääaegade ja sulade vaheldumisest, oli kogu Hiiumaa siis kusagil praeguse Uus-Meremaa kandis ja 100 meetrit vee all. Plahvatusest tekkis merepõhja 500-meetrise läbimõõduga „ouk“ ehk kraater. Hiljem on maakera ennast pööranud ning kraater on triivinud põhjapoolkerale. Lisaks moonutatud pinnasekivimitele on hiidlastele sellest paugust päranduseks jäänud arteesiakaevud. Paindunud maakoorekihtide vahele kogunev puhas põhjavesi pressib end mitmes kohas pinnale.

Viimati blogis

Avastus kaugel planeedil: kas seal võib olla elu?

17. aprill 2025
K2-18 b on eriline planeet, mida kutsutakse "hüdrokeaanilseks maailmaks". See tähendab, et arvatavasti on seal ookean ja atmosfäär, mis on…

Ära kunagi anna alla!

17. aprill 2025
Lugu ilmus GO Reisiajakirjas 8. juuni 2018 See polnud väga ammu aega tagasi, kui David Eubanki nimeline ameeriklane enam-vähem kõikide…
Kõik postitused