Kadri Taperson annab väikese ülevaate Hiiumaa toidukohtadest ja veganitoidu võimalustest saarel.
Tulgu või veeuputus või jäägu praamid päris seisma, ei meie siin nälga jää,“ ütleb üsna tõenäoliselt hiidlane, kellelt midagi sellist küsitakse. Ja ilmselt mitte ainult sellepärast, et hiidlane läheks siis metsa või aeda või oma keldrisse, et süüa juurde hankida, vaid et ka Hiiumaa toidukohad käivad ajaga kaasas ja pakuvad kõike, mida hiidlane või isegi turist tahab. Kuna neid viimaseid liigub meil ainult ühe lühikese või natuke pikema perioodi jooksul, siis töötavad toidukohad sesoonselt ja vahetevahel tähendab see sedagi, et nii nagu jumal juhatab või õigemini – nagu omanik parajasti soovib. Nii ei igal juhul ja igal ajal tasub järele uurida, kas koht on lahti, sest võib-olla ripub uksel silt „Ilusa ilma puhul suletud“. Kohvikute- ja avatud talude päevade ja igasuguste muude suuremate suveürituste ajal võib muidugi juhtuda hoopis nii, et avatud kohti on üle saare kohutavalt palju, valikuid on raske teha ja korraks saarele sattunutel jääb mulje, et hiidlased muud ei teegi, kui võtavad külalisi vastu.
Veganid hätta ei jää
Ajaga kaasas käimist näitab seegi, et mitmes Hiiumaa toidukohas saab häid veganitoite või vähemalt retseptide n-ö veganiseeritud versioone. Veganiversiooni olemasolu menüüs ei tähenda ilmtingimata, et hiidlased kõik hirmus keskkonnateadlikud loomasõbrad oleksid, pigem näitab seda, et iga klient on väga oluline, mis sellest, et suve- ja talvekliendid on päris erinevad.
Nii näiteks on Rannapaargu menüü talvel suunatud rohkem kohalikule elanikkonnale ning maitsed ja toorained on hooajalised ja pigem toekamad. Menüüs on lihavabadest toitudest kartuli-gnocci’d, aga see toit pole päris taimne. Vegan saab tellida menüüst roa, mille liha või kala saab vahetada Beyond Meati kotleti vastu, mis on tehtud herneproteiini baasil. Suvel ehk kõrghooajal on Rannapaargu menüü olnud 90% gluteeni- ja laktoosivaba ja enamikku toitudest saab tellida veganiversioonis. Peale Beyond Meati on kasutatud näiteks trühvleid ja portobelloseeni. Ka tuleval suvel pannakse tervislikumale toidule rõhku – menüüsse on tulemas palju värsket, kohalikku toorainet ja veganitele mõnus valik. Kärdla keskväljakul on Mamma Mia pitsakoht, kust saab ehtsat itaalia pitsat veganijuustuga.
Kärdlast edasi Käinasse liikudes ja Tuuletorni külastades tasub kindlasti minna ka Tuuletorni kohvikusse Ruudi. Paari lahti oldud aasta jooksul on seal olnud alati huvitav valik, menüüs on algusest peale püsinud friikad ja bataadikad, aga kogu muu menüü on muutumises, sest inimesed tahavad vaheldust. Ruudi rahval on plaanis Caesari salat selliseks teha, et seda saab tellida nii kõigesööja kui ka vegan. Suvemenüüs ei jää see kindlasti ainsaks variandiks, vaid plaan on veganivalikuid laiendada. Pealegi on Ruudisse oodatud kõikide eelistustega inimesed ja esitada võib ka erisoove.
Kõpu poolsaare ahvatlused
Et Hiiumaale vähemalt kolmnurk peale joonistada, tuleks kolmas soovitatav söögikoht valida Kõpu poolsaarelt ja seal tasub kindlasti külastada KalanaÄÄRt. Ka järgmisel suvel on nende menüüs peale muu hea ja parema eelmisel aastal populaarseks saanud veganisalaami ja -juustu pitsa. KalanaÄÄR on ka 2023. aasta Nordic White Guide’i restoranide nimekirjas. Samasse nimistusse kuulub ka Ungru resto, kus vähemalt eelmisel suvel sai kõige põnevamaid restoraniroogasid. Meelde on jäänud papardelle pasta röstitud paprika ja mandli kastme, krõbeda pähkli ja aedharakputkega ja no kus veel maailmas tehakse chaga brüleekreemi musta pässiku ja kurgiga?
Igal juhul tasub suvel Hiiumaale tulla, sest üllatavaid kohti tuleb järjest juurde. Üritusnädalavahetuste ajal tasub silma peal hoida Kassari rahvamajal, Rookopli pagariäri müüb imehäid saiu ja kringleid, šampanjabaar Kork pakub head muusikat ja sedasorti lohakat elegantsi, mida Hiiumaal mujal vist polegi. Ja see, kes tavalist kodutoitu otsib, peaks sisse astuma Sadama kohvikusse Kõrgessaares või Rannu Pubisse Käinas. Järgmisel suvel peaks järele proovima, kas ka veganid neisse oodatud on. Sest kui millestki puudust tunda, siis just kõige tavalisemast kodusest toidust, kuhu loomseid koostisosi lisatud polegi.
Selles numbris
- Michele Parrucci: „Ma olen zen inimene.“
- Ioannis Basdanis ja Diana: „Söögitegemine on hobi, mitte äri.“
- Hiiumaal ei jää keegi nälga
- Kaja Antons tõi Hiiumaa Köögi ja Pagari pildile tagasi
- Kärdla Lennujaam – 100 jalgpalliväljaku jagu tõhusust
- Riina Tamm: „Hiiumaa Haiglas on väga püsiv kollektiiv!“
- Hiiumaa spordikeskuse juht Martin Lauri: „Hiidlased on meie keskuse soojalt vastu võtnud!“
- Ain Tähiste: „Kevadel avame Hiiumaa merenduse ja kalanduse virtuaalse teejuhi.“
- Sander Kopli: „Hiiumaale elama tulla on väga hea mõte!“
- Taavi ja Birthe Liivandi: „Saatuse käpp on meie loos sees.“
- Ettevõtluskonsultant ja kalanaine
- Vaprad kalurid
- Olukorrast metsas
- Piret Eesmaa: „Hiiu Leht toimib kogukonna jõust!“
- Hiiumaa tuletornid – Tahkuna
- Nele Eller: „Leiame käsitöölise enam-vähem igale alale.“
- Jaak Adamson ja Hiiumaa legendid
- Enn Kunila, metseen selle sõna kõige paremas mõttes
- Edith Karlson: „Kulgen saarel looduse rütmis, kuulan ja vaatan.“
- Tõnu Õnnepalu: „Hiiumaa talvedes on midagi väga erilist.“
- Õie Laksberg: „Saunal jäägu sauna lõhn!“
- Hiidlasele on saun püha
- „Poole peega hiidlased“ Siim Nestor ja Raul Saaremets
- Rudolf Tobias ja Hiiumaa
- Hiiumaa randade mitu nägu
- Hiiumaa salapaigad
- UNESCO biosfääri programmiala
- Matkatee võlu
- Roheline sihtkoht
- Omal käel ümber Hiiumaa
- 5x3 soovitust
- GO Reisiajakiri – Hiiumaa 2023