Go Puhkus Go Reisiajakiri Go Elamus Go Pood Go Incoming

GO Reisiajakiri ilmub 6 korda aastas. Aastatellimus maksab 18 €.

TELLI GO REISIAJAKIRI!
GO Reisiajakiri 114

Reisisoovitus: Tai Chanthaburi puuviljaaiad vihmahooajal

Tekst: Veigo Kell, fotod: erakogu
7. oktoober 2025

Veigo Kell kirjutab, miks tasub Taisse reis ette võtta vihmaperioodil.

Rambutanipuu

 
Tai võetakse reisiplaanidesse enamasti sügiseks või talveks ehk selleks ajaks, kui meil on parasjagu väljas pime ja külm. Suvel Taisse nii väga ei reisita, sest siis ju Eestiski ilmad päris mõnusad. Lisaks on laialt levinud arvamus, et kuna suvi on Tais vihmaperiood, siis tasub sel ajal reisimist sinna vältida. Tegelikult on suvisel vihmaperioodil juunist oktoobrini Tais reisimine kokkuvõttes pigem pluss (põhjustest lähemalt allpool) ning loob talvest erinevaid võimalusi.

Tai reisikava kokku pannes jäi kusagilt silma info, et Kambodža piiri ääres asuvas Chanthaburi provintsis on aprillist juulini puuviljade valmimise tipphooaeg. Lähemalt uurides selgus, et Chanthaburit kutsutaksegi Tai puuviljaaiaks, kuna sealne toitaineterikas pinnas ja parajalt niiske troopiline kliima on paljude puuviljade jaoks ideaalne kasvukoht. Chanthaburi on eriti kuulus durianite, mangostanide ja rambutanide poolest, levinud on ka longan ehk draakonisilm, salak ehk ussivili ja lansa/langsak.

Vaadates Chanthaburit Google Mapsis, võib näha, et kõikjal linna ümbruses on puuviljaaiad. Kuigi internetis ei leia infot just liiga palju, pakuvad osa istandusi eelneval kokkuleppel ingliskeelseid ekskursioone, kus näidatakse, kuidas valmivad erinevad puuviljad, kuidas toimub nende koristamine ja sorteerimine, ning loomulikult saab proovida otse puu otsast võetud vilju. Kõik see tundus piisavalt intrigeeriv, et see oma silmaga üle vaadata.

Chantaboon Waterfront

Miks duriani Tais oluliseks peetakse?

Juulikuises Chanthaburis saab aru, kui oluline vili on Tais durian. Välismaalastel on duriani fenomenist sageli raske aru saada, sest paljude jaoks pole midagi meeldivat ei duriani lõhnas ega maitses. Tais on see aga väga hinnatud vili, mille kilohind on näiteks mangost kaks korda kallim, kuigi söödavat osa on seal suhteliselt vähem.

Duriani kilo tavahind on 100 bahti ehk 2,65 eurot, kuid leidub sorte, mis maksavad 200 või 400 bahti (5,30-10,60 eurot), mõni sort võib-olla isegi veelgi rohkem. Need kallimad sordid on mahedama maitsega ning duriani omapärane maitse ei püsi nii pikalt suus. Võimalik, et durianist lugu pidamiseks tuleb nende söömist veidi harjutada. Õppida saab kasvõi sellelt koeralt, kelle durian väga maitseb.

Mangostan – suvine hõrgutis

Seevastu mangostan on kindlasti üks maitsvamaid troopikavilju. Mangostani punakaspruuni koore all on peidus valged mahlased segmendid, mis on magusad ja kergelt hapukad. Kuna mangostani säilivusaeg on lühike, siis saabki neid nautida suvel. Kes on kord värske mahlase mangostani maitse suhu saanud, jääbki neid müügilettidelt otsima. Nende kilohind on hooajal 40-50 bahti (1-1,30 eurot).

Mangostani kasutatakse ka toiduvalmistamisel, näiteks koos krabilihaga või magustoitudes.

Mangostan krabilihaga

Uueks tutvuseks puuviljade maailmas oli kalamondiin. See peamiselt Filipiinidel populaarne puuvili on välimuselt sarnane laimiga, maitselt aga midagi apelsini ja sidruni vahepealset. Igal juhul on värskelt pressitud kalamondiinidest tehtud jook suurepärane janukustutaja.

Turistide radarilt väljas

Chanthaburi üks võlusid on, et see on välisturistide radarilt peaaegu täiesti väljas. Üldiselt satutakse sinna teel Bangkokist Koh Changile või teistele Tai idaosa saartele. Linna peamisteks vaatamisväärsusteks on suhteliselt väike, aga mõnusa atmosfääriga veeäärne vanem linnaosa (Chantaboon Waterfront Community) ning Tai suurim kirik, mille ehitamise taga on hoopis Vietnamist usulise kiusamise eest Taisse põgenenud katoliiklaste kogukond. Ajaloolistel põhjustel on Chanthaburi ka oluline vääriskivide töötlemise ja müügi keskus.

Chanthaburis tasub külastada restorani Chantorn Pochana, kus keskendutakse Ida-Tai köögi toitudele. Muu hulgas saab seal näiteks sealihakarrit, kus hapuka maitse saamiseks kasutatakse mangostaniga samasse perekonda kuuluva gartsiiniapuu (garcinia cowa) lehti, kohalikus keeles chamuang.

Sealihakarri

Söögile lisaks saab restoranist kaasa osta ka kohalikke tooteid, nagu durianikrõpsud, vürtsikad kastmed ning valge ja must pipar.

Kes soovib Chanthaburi lähedal kogeda midagi sellele piirkonnale iseloomulikku, siis selleks pakub nädalalõppudel toimuv Nong Bua turg, kus pakutakse kohalikke toite ning müüakse käsitööd.

Kokkuvõttes pakub Tai vihmaperiood võrreldes talvega teistmoodi elamusi ja seda tunduvalt väiksema raha eest. Majutuse hinnad on kaks-kolm korda odavamad kui talvisel kõrghooajal ning saadavus on suurepärane ka päev ette broneerides.

***

Miks tasub Taisse reisida just suvise vihmaperioodi ajal?

  • Turiste on tunduvalt vähem ja pole kartust, et transpordis oleks piletid välja müüdud.
  • Vihm pole reisimisel takistuseks, sest sajab suhteliselt harva ja enamasti jäävad sajud pärastlõunasele ajale. Sadu võib siiski olla tugev. Rohkem sajab vihmaperioodi lõpus.
  • Loodus on sel ajal roheline ja lopsakas.
  • Temperatuurid on kaugelt mõnusamad kui kevadise kuumaga. Vihma ajal langevad temperatuurid veelgi.
  • Valmivad hooajalised puuviljad, mida talvel lettidelt ei leia.

Viimati blogis

Hinnatõus pole röövinud reisihimu

11. november 2025
Citadele panga kaardimaksete andmed peegeldavad, et nii eestlased kui ka lätlased võtsid sügisesel koolivaheajal eesmärgiks puhkamise ning suundusid reisile: tavapärasest…

Finnair teeb talvel 2026 rekordarvu lende Taisse

5. november 2025
Finnair teeb 2026 aasta talvel* Taisse rekordarvu lende – lausa 25 lendu nädalas. Finnair lendab Bangkokki kuni 18 korda nädalas,…
Kõik postitused