Vii oma maitsemeel reisile!
Välismaal erinevaid kulinaarseid ahvatlusi proovides toome koju kaasa põnevad mälestused, võib-olla isegi paki või paar eksootilisemat maitseainet, kuid roogasid ise järele teha tundub sageli keerulisena või liiga suure proovikivina. Eksootiliste maitsete asjatundja Anu Tamm soovitab julgemalt eksperimenteerida ning isegi argiroogadele lemmikköögi nüansse juurde lisada.
Kui sageli on söögielamus reisides üks peamisi eesmärke sihtkoha valikul? Võib julgelt väita, et mitte just harva, vaid hoopis üha sagedamini! Maitsemeel on üks meie viiest põhimeelest ning meile meeldib oma meeltele elamusi pakkuda. Nagu iga meeldejääv kogemus, sisaldab ka söögielamus parimal juhul kõigi aistingute kaasahaaramist, oma rolli parimas suutäies mängivad nii toidu tekstuur, lõhn, välimus, ümbritsev atmosfäär kui loomulikult ja mitte vähe tähtsalt − maitse. Söömine teravdatud meeltega on üks elu nautimise viise selle kõige paremas tähenduses.
Mis aga teeb söömisest elamuse omaette, miks just reisides on söömine eriti põnev teema ja kuidas seda naudingut tavaellu üle tuua? Olles päevarutiinist välja kistud, on tähelepanu kõigil kogemustel, sealhulgas ka söömisel tavaelust palju intensiivsem. Kõik uued maitsed, koostisosad, serveerimisviis ja muu hakkab enam silma ning kui oled vähegi eksootilisemas kohas, on kõik kokku kodusest köögist väga erinev. Justkui liiga erinev, et saaksid selle meelierutava kogemuse otse tavaellu üle tuua. Hea uudis − see on tegelikult lihtsamast lihtsam.
Kindlasti ei pea võtma esimese asjana ette kõige keerulisemaid ja võimalikult autentseid retsepte.
Alusta millestki lihtsast!
Kookospiim on väga laialt levinud hõrk ja kreemjas alternatiiv inimesele raskemini seeditavale lehmapiimale. Suurel osal maailmast ongi see igapäevane „piim” ning ainuüksi selle koostisaine toidunimekirja lisamine annab lugematuid võimalusi flirtida nii Tai, India, Malaisia, Vietnami, Lõuna-Hiina, Brasiilia, Kariibi mere, Polüneesia või Vaikse ookeani saarte köögiga. Eestis on kasvav trend ise kodus kookospähklist piima valmistada, kuid kiirema elutempo juures on poes väga head kookospiimad ilusti kättesaadavad. Kookospiima ostes tasub kindlasti silmas pidada selle rasvasisaldust, mille suurenedes kasvab nii kookose maitse kui ka toidule või joogile lisanduv kreemisus. Kookospiima saab edukalt kasutada kohvikoore või vahukoore asendajana kastmetes ja pirukatäidistes, suppides ja kohvi peal. Tee vahelduseks soojendav püreesupp kodustest köögiviljadest kookospiimaga, lisa sinna toidu tegemise lõpus purustatud ingverit, küüslauku ja hakitud punast tšillit ning sinu lauale on jõudnud uus lemmik kogu eluks.
Kalakaste on võrratu aseaine tavalisele lauasoolale ja see sobib eriti hästi kasutada just kookospiimaga roogades. Kalakastet kasutatakse Kagu-Aasia köökides roogade maitsestamiseks soola asemel ning see lisab ka nn viienda maitse ehk umami (ülejäänud neli on magus, soolane, hapu ja mõru). Tavaliselt koosneb see fermenteeritud kalast (enamasti anšoovis), soolast, veest, vahel on lisatud suhkrut. Mida kauem on kalakaste fermenteerunud, seda rikkalikum ja pähklisem on maitse. Niinimetatud kalalõhn, mida selle toiduainega vähem harjunud inimesed pelgavad, ilmneb ainult söögivalmistamise juures ja maitses hiljem ei avaldu. Lisaks on kalakastet sisaldavates retseptides sageli laimi ja muid maitsetaimi, mis tasakaalustavad selle lõhna kohe ära. Proovi järgmine kord seda kavalat koostisosa soola asemel salatis, supis, vokiroas, liha või kala marineerimisel ning ka dipis. Tasakaalustajateks sobivad hästi värske laimimahl, värske hakitud tšilli ning pisut rafineerimata tumedamat kvaliteetsuhkrut.
Seesam-seesam! Seesamiseemned on kõige vanem teadaolev kirjasõnas mainitud maitseaine (Vikipeedia). Juba väga ammustel aegadel levis seesam Mesopotaamiast edasi kõikidesse Vahemere maadesse, Jaapanisse ja Hiinasse. Tänapäeval on seesamiõli ning -seemned laialt levinud üle kogu maailma, kuid siin siiski ununema kippuv maitsestusvõimalus.
Kõige lihtsam on osta poest pakike röstimata seesamiseemneid ja need ise kuival pannil väikeste portsude kaupa tähelepanelikult kontrollides ära röstida. Röstitud seesamiseemned on suurepärane lisand salatitesse, suppidesse, vokkidesse, sobides väga erinevate ja nii soolaste kui ka magusate roogade garneeringuks, eriti magusatele poolekslõigatud kirsstomatitele! Kindlasti tasub hankida köögiriiulisse ka tugevamaitseline seesamiõli, mida kulub vähe, aga millega on väga lihtne anda iseloomuga maitsestust salatile, vokiroale või näiteks enne ahju panekut lõhefileele, marineerides seda mõnda aega seesamiõli ja sojakastme segus.
Ürdid ja vürtsid annavad lõpliku viimistluse! Mängi julgemalt juba tuttavate vürtsidega, nagu kaneel, kardemon, kurkum või hoopis tähtaniis ning lisa oma toitudele ka talvisel ajal värskeid ürte, nagu basiilik, koriander või maitserohelisena värskeid idandeid. Pisut hakitud koriandrit annab ootamatu värskuse klassikalisele juurviljasupilegi ning terakene kaneeli teeb huvitaks nii mõnegi liha- või kalaroa.
Kui tuttavamad maitsed käpas, sea sammud kuivatatud või külmutatud laimilehtede järele, otsi üles värsked sidrunheinavarred, rösti katsetuseks läbi ettejäävad pähklid või pressi neist ööpäevase leotamise järel veidikese veega läbi marli mahedaid taimseid piimasid.
Mängi julgelt ning tunne toiduvalmistamisest loomingulist rõõmu! Vali mõttes välja mõni lemmikmaitse, mida oled reisil kogenud, ja fantaseeri, milliste maitsetega ettekujutus koduköögis selle kokku paneks. Iga uue maitsekombinatsiooni juures areneb maitsemeel, tekivad uued sillad ja avardub maailmapilt. Võib üsna kindlalt lubada, et kui juba katsetamisega algus tehtud, ei ole sellest rõõmust tagasiteed.
***
Veiseliha rohelise karri Ja kookose kastmes 2 sööjale
Valmistamise aeg: 15 minutit
Autor: Kadri Tran, restorani Riis peakokk
Vaja läheb:
• 1–2 spl Thai Choice’i rohelist karripastat
• 3–4 värsket laimilehte või kuivatatud kafiirlaimilehte
• 1 sl õli
• 200 g veise välisfilee lõike
• 100 g baklažaanikuubikuid
• 1 sl Thai Choice’i kalakastet
• 1 sl suhkrut
• 400 g Thai Choice’i kookospiima
Valmistamine: Kuumuta õli, lisa karripasta ja laimilehed, sega. Lisa veiselihalõigud, prae 2–3 minutit. Lisa kookospiim ja lase keema tõusta, seejärel vähenda kuumust. Lisa suhkur, kalakaste ja baklažaan, kuumuta veel 5–7 minutit. Serveeri aurutatud jasmiiniriisiga.
Tom Yum Goong ehk terav-hapu krevetisupp 4–5 sööjale
Valmistamise aeg: 10 minutit
Autor: Kadri Tran, restorani Riis peakokk
Vaja läheb:
• 2 sl Thai Choice’i Tom Yum’i pastat
• 2 peotäit viilutatud austerservikuid või šampinjone
• 1 väike hakitud sibul
• 600 ml vett või puljongit
• 1,5 sl Thai Choice’i kalakastet
• 200 g tooreid hiidkrevette
• 10 kirsstomatit
• 4–6 värsket laimilehte või kuivatatud kafiirlaimilehte
• kaunistamiseks hakitud koriandrit
Valmistamine: Lase potis vesi või puljong keema. Lisa laimilehed, Tom Yum’i pasta, seened, sibul, kalakaste ja keeda mõni minut. Lisa krevetid ja tomat ning keeda veel 1 minut, kuid mitte rohkem, et krevetid ei küpseks üle. Serveeri kuumalt koos värske koriandriga. Kui soovid teravamat, lisa maitse järgi hakitud tšillit.
Selles numbris
- RAAMATUTUTVUSTUS
- Vii oma maitsemeel reisile!
- KÕRGÕZSTANIS tasub suusatada!
- Vilen Künnapu. Minu Santorini
- Reisitõrkekindlustus säästab nii raha kui ka närve
- Purjekaga TIIR ÜMBER MAAILMA!
- Schönbrunni loomaaed Viinis
- Reisipäevik ITAALIA ALPIDEST
- VERI, HIGI ja ei ühtegi pisarat
- Torajas matustel
- Lõbus surnuaed
- Matmiskombeid maailma eri paigust
- Han Tengri VALGE TIPP
- HAN TENGRIST, kuid mitte ainult!
- HAISUKELDUMINE Kuuba moodi
- RAUL VAIKSOO eriline maailm
- UUDISTOOTED
- KROONIKA
- Go Reisiajakiri 52 – Veebruar 2015