Köögigeograafia peatükke: Moldova köök
Moldova köök sarnaneb arusaadavalt Rumeenia köögile, kuid sellel on mõjud ka Türgi, Kreeka, Balkani, Lääne-Euroopa ning uuemal ajal ka Ukraina, Vene, aga ka juudi ja saksa köögist. Vaatamata sellele eristub Moldova köök oma originaalsuse poolest.
Moldova köögi populaarseimad road:
Mămăliga. Mămăligă on üks kuulsamaid Moldova roogasid. See valmistatakse peeneks jahvatatud maisitangudest ja keedetakse vees. Tulemus osutub nii paksuks, et seda saab hõlpsasti tükkideks lõigata. Tavaliselt serveeritakse seda hapukoore, tocană, brânză või vürtsika muzhdey küüslaugukastmega.
Plăcintă. Moldova plăcintă on maitsev lameleib seest täidisega. Täidiseks võib olla juust, kodujuust ürtidega, kapsas, kartul, liha, magusaks täidiseks kasutatakse kirsse ja õunu. Plăcintăt serveeritakse reeglina kuumalt.
Vertuta. Moldova vertuta on tavaliselt valmistatud lehttaignast ja nad võivad olla erineva kujuga. Vertuta sarnaneb taignatoruga, mille täidis on kartulid, kodujuust, praetud sibul, õunad või isegi rosinad ja mooniseemned. Vertuta, nagu ka placinta, on alati sobiv suupiste suure nälja peletamiseks või mõne muu roa kõrvale suupisteks.
Ciorbă. Moldova hapukas köögiviljasupp. Ciorbă valmistamisel kasutatakse palju erinevaid vürtse ja köögivilju. Olenevalt retseptist võib ciorbăle lisada ube, paprikat, kapsast või riisi kartuli asemel. Populaarne on ciorbă retsept rupskitega, kuid üldjuhul kasutatakse ikkagi loomaliha. Ciorbă serveeritakse alati hapukoore ja terava pipraga. Nimetus ciorbă pärineb türgikeelsest sõnast shurpa, millega Osmani impeeriumis suppe nimetatigi.
Zeamă. Zeamă on üks populaarsemaid Moldova suppe. Seda keedetakse kanalihast, millele on lisatud omatehtud nuudlid, porgandid, petersell. Tavaliselt serveeritakse zeamăt ürtide ja hapukoorega.
Mititei. Need on väikesed hakklihast vormitud vorstikujulised pätsikesed, mida küpsetatakse sütel. Tavaliselt valmistatakse neid veiselihast, millele on lisatud lambaliha ja vürtse.
Frigărui. Frigărui on üks levinumaid Moldova roogasid, mida leiate enamikul kohalikel koosviibimistel. Neid grilllihavardaid leiab kõikjalt, alates lihtsatest söögikohtadest, kohvikutest kuni peenete restoranideni, majapidamistest pere õhtusöögi laudadelt ja piknikutelt kuni suurte koosviibimisteni. Tavaliselt on see valmistatud sea- või kanalihast, mis on marineeritud ürtide, küüslaugu ja kohaliku veini segus.
Tocană. Teine Moldovas populaarne liharoog on tocană. Tavaliselt sealiha, mida hautatakse veinis sibula ja ürtidega. Serveeritakse mămăligăga.
Sarmale. Kindlasti üks Moldova kultusroogi on sarmale – kapsarullid. See on Türgi, Kaukaasia ja Lähis-Ida köögist üle võetud dolma. Nimetus pärineb türgi sõnast „sarmak“, mis tähendab tõlkes „mähkima“. Sarmalet valmistatakse erinevast lihast, sageli mitme segust. Hakklihale lisatakse riisi, erinevaid vürtse ja ürte. Tihti kasutatakse värske kapsalehe asemel ka marineeritud kapsast või viinamarjalehti. Traditsiooniliselt hautatakse seda pajas. See on ka Moldova pulmades populaarne roog.
Ghiveci. Moldova Givech on kõige sagedamini taimetoit, kui teistes riikides on selle roa analoogid enamasti lihaga. Sellesse köögivilja hautisesse mahub kõik, mida moldovlased armastavad – paprika, baklažaan, tomat, porgand, sibul, suvikõrvits. Kõik see on hautatud vürtside ja aromaatsete ürtidega. Nii et taimetoitlased Moldovas nälga ei jää!
Pârjoale. Kui rääkida Moldova toidust, siis pârjoale on üks universaalsemaid liharoogasid. Parim viis seda kirjeldada on kui soolaseid lihakotlette. Aastate jooksul on see muutunud moldovlaste üheks kohalikuks põhitoiduks. Kuigi Pârjoale sarnaneb teistes rahvusköökides leiduvate lihapallidega, erineb pârjoale ainulaadse maitsestamis- ja valmistamismeetodiga. Neil väikestel lamedatel pätsikestel on jämedam krõmpsuv välistekstuur, mis hoiab liha seest võimalikult mahlase.
Tochitură. Tochitură on traditsiooniline Moldova rammus hautis, mis on ajalooliselt pakkunud nutikat lahendust, kuidas hõlpsasti kättesaadavatest koostisosadest maksimumi võtta. Hautise valmistamisel kasutatakse parajasti käepäraseid lihatükke (see võib olla kana, veiseliha, sealiha, lambaliha – see pole tegelikult oluline), lihtsaid köögivilju, nagu sibul ja küüslauk, ning veidi ka Moldova veini. Hautist serveeritakse traditsiooniliselt mămăligă kõrvale, mille kreemjas konsistents sobib suurepäraselt tochitură rammusa tekstuuriga.
Shorpa. Moldova gagauusi elanikkonna seas populaarne shorpa on Usbekistanis ja Kesk-Aasias tuntud roa shurpa kohalik versioon. Hautis koosneb pehmetest lihatükkidest (kõige levinum valik on lambaliha), juurviljadest ja lõhnavast ürdibuketist. Külmematel kuudel sageli nauditav shorpa on eriti mõnus kui süüa seda leivatükiga kastme sisse kastes.
Cușma lui Guguță (Gugutse müts) Moldovas on lisaks maitsvatele köögivilja- ja liharoogadele ka maitsvad magustoidud. Magusate puuviljatäidistega plăcintăde ja vertutade kõrval tuleks esile tõsta ka seda maitsvat kooki – cușma lui Guguță. See on oma nime saanud populaarsest lastejutust, mis räägib väikese rahutu poisi seiklustest, kellel oli tohutult naljakas müts. Cușma lui Guguță koosneb kindla tehnoloogia abil küpsetatud torudest, mille sees on kirsid. Koostis võib sisaldada ka pähkleid ja kook on ilmtingimata imemaitsva kreemiga immutatud, nii et maiasmokkatel tasub kindlasti proovida!